Was- en gebruiksvoorschriften.... en tips :) - Bijzonder Baby en Kids Wolvega

Was- en gebruiksvoorschriften.... en tips :)

Om jouw bijzondere producten mooi te houden is het van belang dat je deze op de juiste manier worden gewassen. Op deze pagina vind je wastips. Mocht je advies nodig hebben dan kun je altijd bellen met ons 0561-618761 of mailen naar bijzonder-wolvega@live.nl.

Misschien een beetje vanzelfsprekend...

Maar kijk altijd naar het waslabel!
Wanneer er op het waslabel staat dat het artikel op de 30graden gewassen kan worden in de wasmachine, is het ook niet raadzaam op deze met de handwas te doen. Koeka-producten zijn hier een goed voorbeeld van. Het wasvoorschrift volgen en niet voorzichtiger willen zijn, dan geadviseerd wordt.

Elk kledingstuk is voor zien van een waslabel. Hier staan symbolen op hoe u het artikel het beste kunt wassen. Dit zal de levensduur van het kledingstuk aanzienlijk verlengen.

Tips voor hele vieze groene knieën:

  • smeer/spuit de knieën (broek) in met glansspoelmiddel van de afwasmachine

Tips voor behoud van felle effen gekleurde shirts:

  • gebruik beetje azijn bij de was
  • Het gebruik van wasverzachter raden wij helemaal af. Kleding gaat er sneller door pillen en wordt sneller vaal van kleur.

Bellenblaas

Bellenblaas kan helaas soms voor vervelende vlekken in de kleding zorgen. En je het krijgt er praktisch niet meer uit.

Je ziet de vlekken vaak pas na het wassen, te laat dus.

Tip: heeft je zoon of dochter met bellenblaas gespeeld? Spoel de kleding uit met koud water en was het zonder wasmiddel!

:)


AZIJN

Azijn is naast een veelgebruikt ingrediënt in recepten een van de meest veelzijdige schoonmaakmiddelen die er bestaan. Het verwijdert onder andere vieze geuren, ontkalkt en reinigt.

Je kunt zowel keuken- als schoonmaakazijn gebruiken in het huishouden. Beide soorten azijn zijn ook nog eens biologisch afbreekbaar. Keukenazijn wordt gemaakt door alcohol te laten gisten. Schoonmaakazijn wordt op een chemische manier gemaakt en is daarom niet geschikt voor consumptie. Ook is het percentage azijnzuur hoger in schoonmaakazijn dan in keukenazijn. Keukenazijn is al verkrijgbaar vanaf ongeveer 30 cent per liter. Schoonmaakazijn kost gemiddeld zo’n 45 cent. Het enige nadeel van azijn is de sterke geur. In sommige supermarkten is schoonmaakazijn daarom ook verkrijgbaar met lavendel- of citroengeur. Je wasgoed kan ook veel baat hebben bij dit goedkope wondermiddel. Lees hieronder hoe!

1. Azijn als inweekmiddel

Er zijn geuren die zelfs na een wasbeurt in je wasgoed blijven hangen. Een oude zweetgeur kan ook na een paar uur weer geactiveerd worden door de warmte van je lichaam. Niet fijn! Als je hier weleens last van hebt, betekent het niet dat jouw zweet viezer is dan dat van iemand anders. Het ligt vaak aan de reactie die jouw zweet heeft bij de deodorant die je gebruikt en welke stoffen je draagt.

Vooral synthetische stoffen als polyester en acryl nemen dergelijke geuren veel sneller op dan een natuurlijke stof als katoen. Het kan ook uitmaken hoelang je kleding in de wasmand ligt.

Geurproblemen zijn gelukkig makkelijk op te lossen door de ontsmettende en neutraliserende werking van azijn. Kledingstukken met een nare geur (dus ook baklucht bijvoorbeeld) kun je een paar uur tot een nacht laten inweken in een emmer of wasbak met koud water en een flinke scheut azijn. Hierna stop je het wasgoed in de wasmachine en draai je het wasprogramma dat je normaal ook altijd gebruikt.

2. Azijn als voorwasmiddel

Door azijn in het bakje van het voorwasmiddel te gebruiken, maak je het waswater zachter, oftewel minder kalkhoudend. Hoe zachter het water, hoe beter wasmiddel zijn werk kan doen. Op de verpakking van wasmiddelen wordt daarom meestal aanbevolen om meer wasmiddel te gebruiken bij water waar veel kalk inzit. Met deze methode hoef je daarom ook minder wasmiddel te gebruiken.

3. Azijn als wasverzachter

Zeepresten en kalk in het wasgoed zorgen ervoor dat je handdoeken stug en hard aanvoelen. De ontkalkende en reinigende werking van azijn zorgt ervoor dat zeep en kalk verwijderd worden met het laatste spoelwater.

Meestal ruik je door deze handeling de geur van je wasmiddel in je wasgoed. Mocht je toch gek zijn op zo’n lekkere wasverzachtergeur, kan je ook een deel azijn gebruiken en een deel wasverzachter.

4. Azijn als fixeermiddel

Nieuwe kledingstukken met een mooie of donkere kleur kun je voor het wassen het beste een nachtje in een emmer of wasbak met koud water en een scheut azijn in laten weken. Dit fixeert de kleuren, waardoor ze minder snel vervagen. Dit proces kun later je zo nu en dan herhalen om het effect te behouden.

5. Azijn als kleurhersteller

Als je kleren hebt waarvan de kleuren al een beetje vervaagd zijn, werkt de bovenstaande manier ook om de kleuren weer een beetje op te lappen. Dus ook hier een nacht laten inweken in een emmer met koud water en een scheut azijn. Hierna kun je de kledingstukken uitspoelen en als gewoonlijk wassen.

6. Azijn als wasmiddel voor de donkere was

Als je echt zuinig bent op een bepaald kledingstuk met een donkere kleur, kun je deze ook alleen wassen met azijn. Vlekken kun je van tevoren behandelen met een vlekverwijderaar of insmeren met een beetje groene zeep. Test van tevoren op een onopvallende plek of de zeep geen ongewenste resultaten geeft. Voor de geur kun je een beetje wasverzachter gebruiken. Dit moet geen invloed hebben op de kleur van het kledingstuk.

7. Azijn als vlekverwijderaar

Wrijf hardnekkige vlekken van bijvoorbeeld koffie, thee, mosterd, fruit of jam in met azijn. Hierna kun je het wassen als normaal.

8. Azijn als onderhoudsmiddel voor je wasmachine

Ook de wasmachine heeft veel baat bij de ontkalkende werking van azijn. Giet een scheut in het wasmiddelenvak en gebruik eventueel ook wat in water opgeloste soda (dit kan je het beste direct in de trommel gooien). Dit middel werkt zuiverend. Draai een vol wasprogramma op 90 graden met een lege trommel. Met deze methode ontkalk, reinig en ontsmet je je machine. Door de hoge temperaturen gaan namelijk ook de meeste bacteriën dood en verdwijnen de laatste resten zeep. Het lijkt misschien zonde om een vol wasprogramma zonder inhoud te laten draaien, maar door dit zo nu en dan te doen gaat je wasmachine langer mee en bereik je een beter wasresultaat.